Menü

A kegyeleti csokrok összeállítása tapasztalatot kíván

A végső búcsú mindig roppant fájdalmas, ám bármilyen nehéz is néha elfogadnunk, az elmúlás az élet természetes velejárója. A szertartás során a ravatal köré elhelyezett kegyeleti csokrok segítenek magasztossá tenni a szertartást, emiatt rendkívül fontos, hogy azokat tapasztalt virágkötő mester állítsa össze. A folyamat során ugyanis megannyi szempontot figyelembe kell venni, hiszen nagyon sok minden befolyásolja a színválasztást és az anyaghasználatot is.

Természetesen azt nekünk kell meghatározni, miszerint a koszorú készítés mellett határozunk, vagy inkább egy gyönyörű csokor mellett tesszük le a voksunkat. Amennyiben biztosra szeretnénk menni, akkor egyeztessünk a családdal. Az alapvető etikett szerint ugyanakkor a koszorú temetésre koporsós búcsúztatás esetén jó döntés, míg hamvasztásnál az urna köré inkább kisebb méretű virágkompozíciót illik vinni.

Annak érdekében, hogy biztosan minden zökkenőmentesen történjen, mindenképp a lehető leghamarabb intézzük el a rendelést. Miután megvan a szertartás pontos ideje és egyeztettünk a részletekről a hozzátartozókkal, nyugodtan leadhatjuk kérésünket a virágboltban, így nem kell kapacitásproblémáktól tartanunk. Gyakorta megesik ugyanis, hogy a virágok temetésre történő előkészítése teljes mértékben lefoglalja a szakembereket. Talán nem is gondolnánk, de a virágboltok forgalmának jelentős részét a búcsúztatásokra szánt csokrok készítése teszi ki.

Ugyancsak érdemes előre tisztázni a szállítást is. Noha a legtöbb szolgáltató esetében van arra lehetőség, hogy kérjük a díszek helyszínre történő fuvarozását, előfordulhat, miszerint ezt mi magunk szeretnénk intézni. Ilyen esetben a legbölcsebb, ha a búcsúztató napján megyünk el a csokorért, illetve a koszorúért. Ekképpen azok még tovább megőrzik kifogástalan állapotukat. Amennyiben nem a temetkezési vállalkozó helyezi el a díszt, hanem saját kezűleg rójuk le kegyeletünket, akkor mindenképpen érkezzünk meg jóval a kezdés előtt. Így nyugodt körülmények között intézkedhetünk és biztosan nem zavarjuk meg a család gyászát.